Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Apa születik....

2013.02.16

Az apák gyakran érzik figyelmen kívül hagyva magukat, amikor a gyermekkel való kapcsolatépítés kerül szóba. Íme, néhány ötletet, hogy megerősítsd a baba-apa kapcsolatot.
apa baba
Az apák és a jövendőbeli apukák úgy érzik néha, mintha "kimaradtak" volna valamiből, amikor a babával való kapcsolatról van szó. Egy apa nem érezheti, amint gyermeke méhen belül növekszik (talán a legfontosabb kapcsolat anya és gyermek között), nem érzik azt a tapasztalatot sem, amit egy anya, amikor szoptat. De ez nem azt jelenti, hogy egy apa nem teremthet kapcsolatot a gyermekkel!

Bemutatunk 10 egyszerű módszert, amelyek biztosítanak arról, hogy apa és gyermeke között erős kapcsolat alakuljon ki. Ezek a tippek közvetlenül azoktól jönnek, akik ismerik ezeket a dolgokat: más anyáktól és apáktól!

1. Beszélj a babához, még amikor az anyaméhben van!

Egy úttörő kutatás, egy csapat Queens-ből származó pszichológussal és kínai Guanghzou-i szülészekkel együtt megerősítette azt, hogy a babák meg tudják különböztetni szüleik hangját az idegenekétől a 30. terhességi héttől kezdődően, mialatt az anyaméhben tartózkodnak. A férfi hangok, amelyek alacsonyabbak, könnyebben érzékelhetőek a baba számára, mint a nők magasabb hangjai. Ugyanez a tanulmány állapította meg azt, hogy ha az apukák a születés előtt beszélnek a babákhoz, azok felismerik hangjukat.

Énekelni vagy mesét olvasni a babának szintén hatékony módja a kapcsolatteremtésnek, kihasználhatod ezt a lehetőséget arra, hogy gyakoroltasd a hangszálaidat! Valójában nem számít, mit énekelsz – a gyermek nem érti a szavakat, de reagálhat a dallamra, az anya hasában mozogva.

2. Vegyél részt a születés pillanatábanl!

Légy a feleséged mellett vajúdás alatt, a kezét fogva és emlékeztetve arra, milyen jó lesz majd mellére szorítani gyermekét. Nyújts támogatást neki ezekben a pillanatokban, és légy mellette éjjel-nappal, mivel mindketten résztvettetek a létrehozásában, és normális, ha mindketten résztvesztek születésénél is.

3. A baba masszírozása

 A babamasszázs serkenti a babát, és segíthet az apának kapcsolatot teremteni gyermekével. A masszázs szintén segíti a baba emésztését is, csökkenti a görcsöket, enyhíti a feszültséget, segít a légzésben és gyorsítja a növekedést. Kérd ki néhány kismama tanácsát, vagy akár az orvosét a masszázzsal kapcsolatban.Tudd meg, milyen olajok és folyadékok használata biztonságos a baba finom bőrére.

4. Óvd a babát!

Lépj be a kádba a babával együtt! Ez egy fantasztikus mód a babával való kapcsolatteremtéshez. Sok baba fél, amikor a kádba helyezik, és talán nem fog tetszeni neki ez a dolog, így valamelyik szülő kádbalépése nagyon megnyugtató tapasztalat lehet a baba számára.

5. Tartsd karodban a babát!

Egy másik jó ötlet, ha az apuka vállára rakja a gyereket vagy egy babakocsiba, és elmegy vele az aznapi feladatokat elvégezni. Ez a dolog nyilvánvalónak tűnhet, de el lehet mulasztani, mint egy, az apa számára hatékony eszközt, amikor a munkáját végzi. Ugyanakkor támogatást nyújt a babának, miközben megtartja a szoros kapcsolatot.

6. Táncolj a babával!

A gyerekek imádnak táncolni, odatapadva a szüleik mellkasához vagy a karjaikban. A kicsik élvezik, ha gyengéden hintáztatják őket, és ez nem csak a gyermeket és az apát segíti kapcsolatot teremteni, de meg is vigasztalhat és nyugtathat egy zaklatott babát. Egy kis szerencsével akár el is alszik a baba!

7. Járulj hozzá a baba szükségleteihez!

Bár sok újdonszült  apuka és anyuka érezhet egy kis kényelmetlenséget a babájukkal szemben, egy friss apa ugyanolyan buzgó, mint egy anya, hogy megtanulja mit kell tennie. Ha az apa tudatában a gyermek szokásainak, segédkezhet az etetésénél, a pelenkák cseréjénél és az egyéb, babával kapcsolatos napi tevékenységeknél, beleértve a fürdést és sétálást.

8. Séta a parkban

Ha vidám és egészséges ember vagy, nincs mentség arra, hogy ne készítsd elő a babakocsit és elmenj egy frissítő sétára, vagy kocogásra. Ez megnyugtatja és elaltalja a babát, valamint segít kitisztítani a gondolataidat, mialatt mindketten friss levegőn vagytok.