Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


készítsünk gyurmát házilag...?

2013.07.30

Süthető/szárítható gyurma házilag, egyszerűen!

só liszt gyurma Süthető/szárítható gyurma házilag, egyszerűen!

Miért vásárolnád meg, mikor könnyedén és nem utolsó sorban olcsón elkészítheted te magad is ezt a Play-doh minőségű gyurmát, amivel a gyerkőc kedvére alkothat. A végeredményt akár tartós is lehet, mert sütőben, vagy radiátoron ki lehet szárítani, így akár színezni sem kell előre, mert mikor megkeményedett, kedvedre festheted olyanná, amilyenné csak akarod!

Amire szükséged lesz

  • 2 bögre liszt
  • 1 bögre apró szemű só
  • 2 bögre langyos víz
  • 2 tk borkősav/citromsav
  • 1 ek olaj
  • ételszínezék (ha nincs, fehér gyurma lesz belőle)

Így csináld

  1. Keverj össze mindent, lehetőleg csomómentesen. Olyan edényt válassz, amelyben kevésbé égnek le a dolgok, tehát dupla feneke van.
  2. Közepes lángon kell kavargatni. Ez eleinte könnyű, aztán nehezedik a dolog. Amikor már úgy érzed, nem lehet tovább kavargatni (pár perc csak), akkor ki kell kaparni a lábasból és még melegében kézzel átgyúrni.
  3. Ha színesre szeretnéd, akkor csepegtess hozzá ételszínezőt és alaposan gyúrd bele.
  4. Teljes lehűlés után műanyag zacsiban, vagy fedett tárolóedényben kell tartani. Így sokáig nem szárad ki és akár hetekig is eláll.
en ezt rogton  dupláztam, mivel két gyerek, és volt itthon piros és zöld ételfesték, így kaptam 2-2 gombóc natúr, piros és zöld gyurmát, amivel ma tuti lekötöm őket.....a sütis formákkal tovább fokozhatjuk az élményt. jó szórakozást!